Internetul implineste 40 de ani!

Go down

Internetul implineste 40 de ani! Empty Internetul implineste 40 de ani!

Post  Craciunas Alexandru on Sun Nov 08, 2009 5:18 pm

Internetul implineste 40 de ani! Tb_160_internet_marketing
Pe 30 octombrie 2009, s-au implinit 40 de ani de existenta a probabil celui mai comun lucru din viata noastra - internetul.

Pentru o fiinta umana 40 de ani inseamna apropierea de 'varsta de aur', insa pentru internet inseamna doar inceputul, singura asemanare dintre un om ajuns la varsta de 40 de ani si internet fiind faptul ca ambii se dezvolta, se maturizeaza si acumuleaza treptat tot mai multe informatii.

Asa cum si noi obisnuim sa ne sarbatorim zilele de nastere, asa ar trebui sarbatorita si implinirea a 40 de ani de existenta a internetului, de care vietile anumitor persoane sunt strans legate indiferent daca este vorba de comunicare cu cei dragi aflati la distanta sau folosirea resurselor 'netului' la servici sau pentru scoala.

Noi sarbatorim prin amintirea pasilor importanti pe care i-a facut internetul in dezvoltarea sa, dupa cum urmeaza mai jos.

26 octombrie 1969 - Un profesor universitar de la UCLA, Leonard Kleinrock, trimite un mesaj constand in doua litere - "lo" - catre un calculator de la Institutul de Cercetare Stanford. Internetul ia nastere.

13 octombrie 1994 - Primul web browser comercial este lansat in versiunea beta, fiind cunoscut mai tarziu sub numele de Netscape Navigator.

6 noiembrie 1997 - Este lansat sistemul Intel Business Video Conferencing 4.0 ce ruleaza pe internet si pe diverse linii telefonice digitale.

18 februarie 1998 - Primele modemuri V.90 sunt lansate in magazine de catre 3Com Corp., aceste permitand accesul la internet cu viteza (pe atunci foarte mare) de 56Kbps.

Septembrie 1999 - Este lansat Dreamcast, in joc conectat la internet ce va fi deschizator de drumuri pentru GameCube (Nintendo) si PS3 (Sony).

28 iunie 2000 - Metricom lanseaza in Atlanta si San Diego serviciul vireless Ricochet, cu o viteza uimitoare pentru vremea aceea - 128 Kbps.

21 august 2002 - Impreuna cu T-Mobile si HP, Starbucks extinde accesul WiFi utilizatorilor in 1200 de cafenele din SUA.

Ianuarie 2009 - Yahoo lanseaza Connected TV, o platforma ce permite widget-urilor web sa sa se conecteze la DHTV-urile cu access la internet.

Iulie 2009 - Servicii de radio online precum Pandora, Blip.fm si Last.fm au fost salvate cand casele de discuri au fost de acord sa aduca preturile drepturilor de reproducere la acelasi nivel cu cel platit de exemplu de serviciile de TV prin satelit

22 octombrie 2009 - Este lansat Internet TV de Microsoft, un nou serviciu pentru accesarea filmelor si emisiunilor TV direct din Media Center.

Sursa MetalHead.ro

_______________________________________
Keep on rocking in a free world! \m/
Internetul implineste 40 de ani! Mysignaturey
Craciunas Alexandru
Craciunas Alexandru
Global Moderator
Global Moderator

Posts : 196
Reputation : 9
Join date : 2009-10-22
Age : 26
Location : Zalau

http://www.myspace.com/linkin_inside

Back to top Go down

Internetul implineste 40 de ani! Empty Re: Internetul implineste 40 de ani!

Post  Luca Alin on Sun Nov 08, 2009 5:28 pm

Istoric: scaparici

Punctul de pornire în dezvoltarea Internetului a fost rivalitatea între cele două mari puteri ale secolului al XX-lea: Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică. În 1957, URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) lansează în spaţiul cosmic primul satelit artificial al Pământului denumit Sputnik. Acest fapt a declanşat o îngrijorare deosebită în Statele Unite ale Americii, astfel preşedintele Eisenhower înfiinţează o agenţie specială subordonată Pentagonului: Advanced Research Projects Agency (www.darpa.mil). Această agenţie a Ministerului de Apărare (Department of Defense, prescurtat DOD) este condusă de oameni de ştiinţă, are o birocraţie redusă, şi are ca misiune: „Menţinerea superiorităţii tehnologice a armatei Statelor Unite şi prevenirea surprizei tehnologice în domeniul securităţii naţionale prin sponsorizarea celor mai noi şi revoluţionare descoperiri ştiinţifice şi prin investirea de fonduri teoretic nelimitate pentru realizarea unei legături între cercetarea ştiinţifică şi implementarea tehnologică militară a acesteia."

În 1959 John McCarthy, profesor la Universitatea Stanford, al cărui nume va fi asociat cu inteligenţa artificială, găseşte soluţia de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central: time-sharing (partajarea timpului). Aceasta este o modalitate de lucru în care mai multe aplicaţii (programe de calculator) solicită acces concurenţial la o resursă (fizică sau logică), prin care fiecărei aplicaţii i se alocă un anumit timp pentru folosirea resursei solicitate. Apărând apoi primele calculatoare în marile universităţi se pune problema interconectării acestora. Cercetătorul Lawrence Roberts susţine o soluţie de interconectare prin comutare de pachete (packet switching) în modelul numit "client-server".

Astfel, pentru a transmite informaţia, aceasta este mărunţită în porţiuni mici, denumite pachete. Ca şi la poşta clasică, fiecare pachet conţine informaţii referitore la destinatar, astfel încât el să poată fi corect dirijat pe reţea. La destinaţie întreaga informaţie este reasamblată. Deşi această metodă întâmpină rezistenţă din partea specialiştilor, în 1969 începe să funcţioneze reţeaua "ARPANET" între 4 noduri: University of California din Los Angeles (UCLA), University of California din Santa Ana, University of Utah şi Stanford Research Institute (SRI). Toate acestea au fost codificate într-un protocol care reglementa transmisia de date. În forma sa finală, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), creat de Vint Cerf şi Robert Kahn în 1970 şi care este şi acum baza Internetului. TCP/IP face posibil ca modele diferite de calculatoare, de exemplu cele compatibile cu IBM sau şi Mac's, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. să se "înţeleagă" unele cu altele. În acest fel, Internetul urma să devină cu adevărat independent de platforma harware utilizată. Ca program al Ministerului Apărării al SUA, ARPANET s-a dezvoltat uluitor de repede, la el conectându-se din ce în ce mai multe calculatoare. În 1979 ARPA decide să separe reţeaua în două, una pentru lumea comercială şi universitară, şi una militară. Cele două reţele puteau comunica în continuare, construindu-se practic o inter-reţea (internet) denumită iniţial DARPA Internet şi consacrată ulterior sub denumirea Internet. Numeroşi cercetători din domeniul academic şi militar si-au concentrat eforturile în scopul dezvoltării unor programe de comunicare în reţea. Astfel în 1980 o serie de programe de comunicare (bazate pe protocoale binedefinite), care sunt utilizate şi astăzi, erau deja finalizate. În 1983, TCP/IP devine unicul protocol oficial al Internetului, şi ca urmare, tot mai multe calculatoare din întreaga lume au fost conectate la ARPANET. Creşterea numărului de calculatoare conectate la Internet a devenit exponenţială, astfel încât în 1990 Internetul cuprindea 3.000 de reţele şi 300.000 de calculatoare. În 1992 era deja conectat calculatorul cu numărul 1.000.000. Apoi mărimea Internetului s-a dublat cam la fiecare an.
Primul server Web

Dezvoltarea rapidă a Internetului s-a datorat faptului că accesul la documentaţia protocoalelor obligatorii a fost şi este liber şi gratuit. În 1969 S. Crocker a iniţiat o serie de „note de cercetare” denumite RFC (Request for Comments), numerotate cronologic şi devenite cu timpul accesibile gratuit on-line (în Internet). Marea schimbare a început în 1989, când Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltării primului prototip al World Wide Web (WWW sau web).

O altă schimbare radicală s-a produs când, în 1993, National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din SUA a pus la dispoziţie browserul "Mosaic", care era bazat pe o interfaţă grafică (Windows). Enorma creştere a webului a început aproape dintr-o dată: în iunie 1993 erau înregistrate 130 servere web, iar în 1994 erau deja peste 11.500 de servere.

_______________________________________
Internetul implineste 40 de ani! O79860
Luca Alin
Luca Alin
Administrator
Administrator

Posts : 298
Reputation : 8
Join date : 2009-10-09
Age : 26
Location : Zalau

http://comeniusforum.cnszalau.ro

Back to top Go down

Internetul implineste 40 de ani! Empty Re: Internetul implineste 40 de ani!

Post  Ortan Sebi on Tue Nov 10, 2009 1:02 am

Nici n-am stiut, great job! Smile
Desi cam tarziu, inca un fragment de material care mi-o placut legat de subiect:

"Ridicandu-si pentru o clipa ochii din ecranul unui laptop, internautii din intreaga lume privesc cu admiratie si nostalgie peste cele patru decenii scurse de la trimiterea primului mesaj electronic intre doua computere legate in retea si parca tot nu le vine sa creada ca au avut norocul sa fie contemporani cu cel mai nou bun prieten al omului, Internetul."

"La 40 de ani de la aparitia sa, Internetul continua sa uimeasca, sa atinga si sa transforme vietile celor aproape doua miliarde de utilizatori de pe glob, iar ziua de 29 octombrie 1969 ramane in istorie ca Ziua Mondiala a Internetului."

S-ar putea deschide o alta discutie despre generatia internautilor - pro si contra - dar o las pe alta data...

_______________________________________

Force yourself to use your brain-
The only way to gain
Ortan Sebi
Ortan Sebi

Posts : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-10-28
Age : 27
Location : Zalau

Back to top Go down

Internetul implineste 40 de ani! Empty Re: Internetul implineste 40 de ani!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum